31.října 1953 – narození Petra Vichnara

Petr Vichnar. Známý sportovní komentátor, moderátor a průkopník moderního komentování slaví 68. narozeniny.

Již přes čtyřicet let můžeme Petra Vichnara vídat na obrazovkách svých televizorů. Od doby, kdy se po vystudování Fakulty tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově v roce 1978 stal nedílnou součástí redakce České televize. Co se týče televizní žurnalistiky, velmi brzy se zařadil mezi českou špičku. Několikrát byl oceněn v anketě Týtý. V osobním život byl také velice aktivní sportovec, mezi jeho největší sportovní koníčky patřil basketbal, tenis a cyklistika.

Na televizním poli proslul zejména svoji profesionalitou, pokorou a odborností jako komentátor olympijských studií, házené a hlavně hokejových přenosů od mistrovství světa až po tradiční pořad Buly. Tečkou za jeho působením v hokejové redakci bylo mistrovství světa v roce 2015 v Praze. Na televizní tvorbě olympijských her se poprvé podílel již v roce 1988 v Calgary. Po posledních zimních olympijských hrách v korejském Pchjongjangu, kde mimo jiné komentoval také senzační zlatou jízdu Ester Ledecké, se přesunul do ještě většího ústraní. Nyní ho ale stále můžeme vídat například v každodenním sportovním zpravodajství Branky, body, vteřiny či při přenosech sjezdového lyžování.

Vzhledem k dlouholetým zkušenostem byl Petr Vichnar samozřejmě také přímým svědkem několika světových i českých „zázraků“. Zřejmě každý si vybaví minimálně některé z jeho nejslavnějších hlášek.
Mezi nejznámější patří hlavně ty ze soubojů o medaile olympijského Nagana včele s finálovým: „Svoboda, góóóól, je to tam, je to tam! Tak přeci jen existuje spravedlnost!.“ Hned v závěsu se semifinálovým dojetím „Vždycky jsem si myslel, že Vídeň bude vrchol, ale teď je vážně ohrožena.“
A tím se dostáváme také k první zlaté medaili samostatné České republiky v ledním hokeji na MS ve Vídni, kdy Martin Procházka rozhodl duel s Kanadou 19 sekund před koncem „To snad není pravda, dotkli jsme se hokejového nebe, Martin Procházka prostřelil Curtise Josepha!“

Jedná se zkrátka o nezpochybnitelnou legendu, která přinesla sportovní žurnalistice základy nových, moderních a dosud nevídaných prvků.

Přidat komentář